ЮНЕСКО

Списъкът на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО 

Списъкът на световното наследство на ЮНЕСКО включва места с културна и природна значимост, смятани за изключително важни за човечеството. В Турция има 15 обекта, вписани в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тази публикация е изготвена от Главно управление популяризиране на Министерството на културата и туризма. Целта и е да популяризира културно-историческото наследство на Турция и да допринесе за предаването му на бъдещите поколения.

Списък на световното културно и природно наследство в Турция:

ИСТОРИЧЕСКИ МЕСТА В ИСТАНБУЛ

Дата на вписване в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО: 6.12.1985 г.

Номер в списъка: 356; Раздел: Култура

Любов между континенти: ИСТАНБУЛ

Истанбул, с над 2 500 годишна история, е разположен на полуостров, заобиколен от Мраморно море, Босфора и Златния рог. Истанбул е известен със своите църкви, синагоги и джамии, както и с дворците, палатите и величествените исторически сгради - всички те са неповторими примери за традиционните архитектурни стилове. Дворецът Долмабахче (Dolmabahçe), джамията Топхане (Tophane), кулата Галата (Christea Turris), джамията Султанахмет (Sultanahmet), Света София (Ayasofya или Hagia Sophia), една от най-величествените постройки на християнството, неповторимите и мозайки, дворецът Топкапъ (Topkapi), административният център на Османската империя, издигащата се високо над Златния рог джамия Сюлеймание (Suleymaniye), шедьовърът на имперския архитект Коджа Мимар Синан ага (Mimar Slnan), историческата Капълъ Чаршъ (Kapali Carsi или Големият пазар), Йеребатан Сарнъджъ (Yerebatan Sarnıcı или Цистерна на базиликата), музиката и танците под сводовете на Света Ирина (Aya İrini или Hagia Eirene), правят Истанбул най-добрият пример за история и култура. Стотици големи представителни жилища и дървени къщи в Зейрек (Zeyrek) и Сюлеймание (Suleymaniye), които са важна част от историческите части на Истанбул, са успели да се съхранят и до днес. Истанбул е вдъхновявал много хора на изкуството с историята си и природните си прелести.

 

НАЦИОНАЛЕН ПАРК ГЬОРЕМЕ И КАМЕННАТА ОБЛАСТ ОКОЛО КАПАДОКИЯ

Гьореме, разположен сред скални образувания наречени "долината на приказните комини" е град в Кападокия, историческа област на Турция. Той се намира в провинция Невшехир в Централен Анадол и е с население от около 2500 души. Националният парк Гьореме, който прилича на лунен пейзаж, оформен от процесите на ерозия, е добавен към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1985г. Кападокия е била убежище за ранните християни, които се спасявали от гоненията и извършвали богослуженията си под земята. В района има около 3000 каменни църкви, и не всички са отворени за посещения. Огромният манастирски комплекс в Гьореме впечатлява с изящните си рисунки, съхранили се така ярки в продължение на векове, благодарение на неприкосновеността на варовиковите скали и постоянната температура в помещенията. Оформените под въздействието на вятъра и водата вулканични форми със своята мистичност, оставят незабравими спомени. Историческата област Кападокия, отразяваща хармонията между природата и човечеството, очаква онези, които биха искали да открият тази тайнствена земя и да видят уникалното творение на природата. 

 

ГОЛЯМАТА ДЖАМИЯ СИВАС (SIVAS) И БОЛНИЦА В ДИВРИДЖИ (DIVRIGI)

Дата на вписване в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО: 6.12.1985 г.

Номер в списъка: 358; Раздел: Култура

ДЖАМИЯТА, КЪДЕТО КАМЪНИТЕ СА ОБЛЕЧЕНИ С ЛЮБОВ

Първата сграда в Турция, включена в Списъка на световното културно-историческо наследство на UNESCO, построена през 13 в. от Ахмед Шах и съпругата му Мелике Туран от княжество Менгючек (Mengucek), е Голямата джамия и болница в Дивриджи (Divriği). Комплексът е известен с величествената си архитектура, шестоъгълният купол и неповторимите резбовани каменни украси, красящи големия портал на болницата, северния и западния портал на джамията и портала към подиума на Шаха. Всяка една фигурка от украсата е неповторимо чудо на изкуството и архитектурата, както и изключително инженерно постижение.

 

ДРЕВНАТА ХЕТСКА СТОЛИЦА ХАТУША (HATTUŞAŞ)

Дата на вписване в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО: 28.11.1986 г.

Номер в списъка: 377; Раздел: Култура

МУЗЕЙ НА ОТКРИТО

Хатуша (Hattuşaş), някога столица на Хетската империя, е археологически музей на открито. Основана около 1600г. пр. Хр., Хатуша се състои от две части - долният и горният град. Великият Храм е главната култова сграда на долният град. В храмовият квартал на горния град се намират няколко храма. Горният град е разположен на широка арка и е защитен от стени откъм южната му страна. Светилището Язълъкая (Yazılıkaya), разположено на 2 км. северозападно от Хатуша, се смята за най-значимият храм на открито в града.

 

ПЛАНИНАТА НЕМРУТ (NEMRUT) В АДИЯМАН

Дата на вписване в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО: 6.12.1987 г.

Номер в списъка: 448; Раздел: Култура

СЛЪНЦЕТО ИЗГРЯВА И ЗАЛЯЗВА С НЕПОВТОРИМО ВЕЛИКОЛЕПИЕ ЗАД ПЛАНИНАТА НЕМРУТ!

Планината Немрут (Nemrut), намираща се в област Кахта (Kahta) на провинция Адияман (Adiyaman), е известен като откритият музей на най-висока надморска височина в света. Там са гробницата на цар Антиох от царство Комагена и пленителни статуи с височина десет метра. Според надписите, Антиох построил величествена гробница, над която имало могила от дялан камък, и тераси по продълженията на трите ръба на могилата.

 

КСАНТОС (XANTHOS) И ЛЕТООН (LETOON) В АНТАЛИЯ

Дата на вписване в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО: 9.12.1988 г.

Номер в списъка: 484; Раздел: Култура

ЗЕМИТЕ НА ЕПОПЕС (EPOPES)

Ксантос (Xanthos) и Летоон (Letoon) са разположени по пътя между Фетие (Fethiye) и Каш (Kas) на 46 км от Фетие (Fethiye). Светилището на Летоон (Leto) било открито в този древен град, като в него има три храма, посветени на Летоон и нейните близнаци Аполон и Артемида. Грандиозният театър, останките от древни сгради, мозайките и подземните руини в Ксанф, чакащи да бъдат открити, и храмовете, манастирите, фонтаните и руините на римският театър в Летоон очакват посетителите, за да им разкажат своите истории

 

ПАМУККАЛЕ и ХИЕРАПОЛИС (PAMUKKALE HIERAPOLIS) в ДЕНИЗЛИ

Дата на вписване в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО: 9.12.1988 г.

Номер в списъка: 485; Раздел: Природа/Култура

СВЕЩЕНА ЗЕМЯ, ОБВИТА В БЯЛО

Некрополът, пътят и портата на Домициан, храмът на Плутон, релефният театър, северната и южната византийски порти, гимназионът, фонтанът с тритон, домът с йонийските колони, свещеното място на Аполон, акведуктите, нимфеума, сградата на мъченика Св. Филип и моста, църквата с колоните, руините на базиликата и римските бани са още там с цялата си прелест. Освен всичко това, там е и известното варовиково образувание Памуккале, създадено от отлаганията от калциев карбонат, оставяни от топлата вода. Отлаганията на това чудо на природата обхващат каскада с широчина 2700 м. и височина 160 м.

 

ГРАД САФРАНБОЛУ , обл. КАРАБУК (SAFRANBOLU, KARABUK)

Дата на вписване в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО: 17.12.1994 г.

Номер в списъка: 614; Раздел: Култура

ОРИГИНАЛЕН ПРИМЕР ЗА ТРАДИЦИЯ

Сафранболу (Safranbolu) е анатолийски град, в който историята оживява чрез джамиите, пазара, кварталите, улиците и автентичните къщи. Съвременните характерни особености и устройственият план на Сафранболу са установени през 17-ти и 18-ти век. Има около 2000 традиционни турски къщи, 800 от които са под закрилата на закона. Начинът на изграждане на къщите чрез богатата си подредба е отражение на турския начин на живот, обичаи и традиции.

 

АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ РАЗКОПКИ НА ДРЕВНА ТРОЯ

Дата на вписване в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО: 2.12.1998 г.

Номер в списъка: 849; Раздел: Култура

ГРАД НА МИТОЛОГИИ

Древният град Троя (Troy), с четири хиляди годишната си история, е един от най-известните археологически обекти в света. Намира се в ниската част на античната планина Ида (Ida) в провинция Чанаккале (Çanakkale). В Троя са известни 9 археологически слоя, а къщите, театрите и канализационната система показват доста напреднала технология. Съкровището на цар Приам също било открито по време на разкопките.

 

ДЖАМИЯТА СЕЛИМИЕ (SELIMIYE) И НЕЙНИЯ СОЦИАЛЕН КОМПЛЕКС в ОДРИН

Дата на вписване в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО: 27.06.2011 г.

Номер в списъка: 1366

Раздел: Култура

Шедьовър на Османската класическа архитектура

Одрин (Edirne), столицата на Османската империя преди завоюването на Истанбул, е известен с джамиите си, елегантните куполи и минарета. Най-важният паметник е Селимие (Selimiye). Комплексът, построен в историческият център на Одрин, се състои от две медресета, начално училище и покрит пазар до великолепната джамия. Носеща името на тогавашният владетел султан Селим II, джамията била построена от архитекта Мимар Синан през 16-ти век.

 

НЕОЛИТНИЯ ГРАД ЧАТАЛХЬОЮК

ЧАТАЛХЬОЮК е голям древен град от Новокаменната и Каменномедната епоха, намиращ се в южната част на Анадола, на територията на днешна Турция. Съществуването му е датирано в периода 7500 - 5700г. пр. н.е. Той е най-големият и най-добре запазен досега открит неолитен град. Чаталхьоюк  е разположен над пшеничните полета на Конийската низина, югоизточно от днешния град Коня в Турция, на около 140 км от двукратерния вулкан Хасанда. Източното селище формира хълм, висок около 20м над низината по време на най-късното заселване в Новокаменната епоха. Също така има и още едно селищно хълмче на изток и малко византийско селище на няколкостотин метра на изток. Праисторическите хълмови селища са изоставени преди началото на Бронзовата епоха. Река Чаршамба тече между двете хълмчета, така че къщите са построени върху наносна глина, която мобе би е била важна за земеделието по това време. През различните периоди градът имал от 5000 до 8000 жители. Археолозите не откриват следи от големи различия в общественото положение и имуществото им. Жените и мъжете били равнопоставени. Помещенията със стенописи служели за религиозни обреди или за съвещания на родовите първенци. Най-почитана била Богинята Майка - покровителка на растителния, животинския и човешкия свят. Мъжкото общество било почитано в образа на бик. 

 

БУРСА и с.ДЖУМАЛЪКЪЗЪК

Селището, основано преди 700 години, привлича вниманието със своето специфично наследство. Моделът и архитектурните особености на традиционното османско селище с полудървени къщи са съхранени и до днес. Тук могат да се видят паметници както от византийския, така и ранноосманския период. Джумалъкъзък е забележително съчетание на човешко творчество и природна среда и през 2000 година е предложен за включване в Списъка на Световното наследство. Днес селището е предпочитана национална дестинация с характерното си наследство.

 

ПЕРГАМ И НЕГОВИЯ МНОГОПЛАСТОВ КУЛТУРЕН ПЕЙЗАЖ

Пергам, или  Пергамон, се издига високо над околностите в историческия егейски регион на Турция. Бил е столица на еленистичната династия Аталиди и векове наред запазил ролята си на най-важния научен център в древния свят. Храмове, театри, гимнастически салон и библиотека – това са само някои от структурите, изградени върху полегатия терен на безкрайния град, който е ограден от стена.
Когато погледне надолу от Акропола, човек има усещането, че е на най-високата точка на планетата. Акрополът се вижда от друг хълм, където се намира изваяното от камък светилище на Кибела. В града има надгробни могили от времето на Римската, Византийската и Османската империя.

 

КРЕПОСТТА НА ДИАРБЕКИР И ГРАДИНИТЕ НА ХЕВСЕЛ

Градините Хевсел включват плодородните земи между Крепостта на Диарбакър и долината на река Тигър. Те са на 8000 години, на за първи път бяха номинирани за вписване в списъка на организацията едва през миналата година.

Крепостта на Диарбакър представлява уникално каменно охранително съоръжение със своите 6-километрови стени, 82 бастиона и 4 входа. Тя е построена от базалт през 349 г, по времето на император Константин II. Намира се в югоизточната част на Турция, разположена е на историческия път на коприната.

 

ЕФЕС

Градът е бил сред най-важните древни гръцки полиси на територията на Мала Азия (днешна Турция). Градът се намира на западния бряг на Егейско море, в билзост до Кушадасъ. В античността се е намирал непосредствено на морския бряг, но през вековете морето се е отдръпнало.

 За повече информация кликнете тук