Започна обратното броене ЗА ОТКРИВАНЕТО НА МУЗЕЙ

 

Започна обратното броене ЗА ОТКРИВАНЕТО НА МУЗЕЙ "ТРОЯ"

 

Както е известно, 2018г. - 20-тата година от приемането на Троянския античен град в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО е обявена за „Годината на Троя“ от Министерството на културата и туризма на Реп.Турция. В първите 5 месеца на 2018г. градът Чанаккале се превърна в център на света със стотици представителни дейности като национални, международни сътрудничества, културни, художествени, научни и спортни дейности, организирани от министерството както в Турция, така и в чужбина.  

 

Музеят на Троя, който ще бъде домакин на 5 000 годишни исторически легенди и митове. Ще представя на света Троянската цивилизация, която има много важна ценност за нашата страна и световното наследство, като обедини източната и западната култура в Чанаккале. Всички детайли относно Троя ще останат живи в този музей, създавайки осведоменост на международната сцена.

 

Музеят на Троя е построен в близост до входа на Троянските руини, като откритата му площ е 37,250 м², а основната му сграда - 12,765 м². Височината на музейната сграда е проектирана така, че да е равна на височина на древния град Троя.

 

Музеят на Троя, един от най-важните съвременни археологически музеи в света, чийто проект е избран сред повече от 150 проекта от международно признато жури в Националния конкурс за архитектурно проектиране, ще бъде открит на специална среща през 2018 г. На голямото откриване на музея ще бъдат поканени; членовете на националната и международната преса, лидери от сферата на културата, изкуството и туризма, както и  водещи имена от спортната общност.

 

Музеят на Троя е дом на хилядогодишна история.

 

Музеят, с общо изложбено пространство от 3000 квадратни метра, представя около 2 000 експоната, събрани от градовете Троя и Троас. Изложени са много специални експонати, като скулптура, саркофаг, надпис, олтар, метални съдове и златни монети, които са свидетели на човешката история. Освен това, 24 броя златни бижута, които са били откраднати от руините на Троя и пренесени в Съединените щати, но в резултат на инициативите на Министерството на културата и туризма са върнати на Турция през 2012 г., те могат да бъдат видяни в дома си - Музея на Троя.

 

Започвайки от входа на музея на Троя, гостите могат да се насладят на четирите етажа с експозиции на "Археологията на района на Троас", "Бронзовата епоха на Троя", "Илиада и Троянската война", "Троас и Илион в древността", „Периода на Източен Рим и Отоманския период","Археологическата история","Троянските следи" – истории, които са категоризирани в седем глави и следват произведенията, ръководещи археологическия свят.

 

Артефакти, всеки от които е едно културно съкровище, ще бъдат представяни по един вълнуващ начин с помощта на диорама, анимации, интерактивни филми и симулации.