Операта в Истанбул

 

Операта в Истанбул" İstanbul Opera House”, която се очаква да стане една от символичните сгради на Истанбул, се издига в Таксим.

 

Един от най-амбициозните арт центрове в Европа, проектиран като "център за изкуства с множество места за сбирки - това е сградата на Истанбулската опера, която се очаква да бъде завършена през 2019г., ще бъде една от архитектурните икони на града.

 

Новата сграда на Културен център ‚Ататюрк‘ в Истанбул е разположена на мястото на стария Културен център и е с площ 102,736 м2. Проектът й е изготвен от арх.Мурат Табанлъоглу – син на Хаяти Табанлъоглу-архитект на бившия Културен център ‚Ататюрк‘.

 

Проектът "Опера и културен център", който започна с изграждането на 5 културни блока на известния площад Таксим, се състои от 3 различни зали за общо 3737 души, които включват: сцена, звукозаписни студия, зали за репетиции, изложбени зали, художествени галерии, зали за солисти и оркестър, заседателни зали, ресторанти и кафенета, както и културни улици, обхващащи блоковете на дължина.