Истанбул

Истанбул (Istanbul) е наистина световен град, който всеки трябва да посети поне веднъж в живота си. Той е пленителна смесица от източна и западна култура, кипящ от живот модерен град с неповторима идентичност. Богатото му минало съжителства с младежката му жизненост. Въпреки че вече не е столица на Турция, Истанбул остава културния и бизнес център на страната.

Той е град на контрасти, изпълнен с какафонията, типична за живота през 21-ви век, и все пак ужасно красив. Разположен е на смайващо място. Заобиколен от вода, тънкият пролив Босфора и спокойното Мраморно море, разделят Европа от Азия. Истанбул е стъпил на двата континента и е наследил най-доброто от тях. Под имената Византион, Константинопол и накрая Истанбул, той е бил столица на три империи, като всяка е оставила своят отпечатък под формата на смайващи дворци, замъци, джамии, църкви и паметници. Завещанието на пъстрото му минало може да се види на всеки ъгъл на модерния град.

Планът на града може първо да ви се стори объркващ. Босфорът дели града на европейска и азиатска част, свързани с два великолепни моста, простиращи се между континентите, първият от които е отворен през 1973 г. за честването на 50-годишнината на Републиката. Повечето посетители на града, оставащи само за няколко дни, нямат много причини да посетят азиатската част, като изключим обиколката на Босфора с корабче, което плава зигзагообразно между двата бряга, за да покаже най-доброто от всеки.

Европейската част, обаче, също е разделена на две части от Златния рог или Халич (Halic), който може да се каже, че разделя историческата част на стария Истанбул (кварталите Султанахмет (Sultanahmet) и Лалели (Laleli)) от модерният град. Пресичан е от множество мостове, най-известният от които е понтонният - мостът Галата (Galata). Повечето посетители, които идват за малко, предпочитат да останат в стария град, тъй като повечето от местата, които посещават, са съсредоточени там. Най-известните места в Истанбул са: Синята джамия (Mavi Camii), Света София (Aya Sofya), Дворецът Топкапъ (Topkapı Saray) и Капълъ Чаршъ (Kapalı Carşı). Те са на 30 минути пеша едно от друго. Лесно е да се обикаля пеша или с помощта на трамваите, които преминават редовно през главната улица, която е само пешеходна зона. Що се отнася до намиране на място за отсядане, вече има много бутикови хотели със собствен стил в района на Султанахмет, много от които са възстановени османски дървени къщи. Те са идеални за онези, които наистина искат да вкусят автентичният дух на стария град. Посетителите с по-ограничени възможности могат да помислят за по-модерни хотели на достъпни цени в района Лалели, въпреки че той е много по-натоварен и оживен.

Въпреки че е удобно, недостатъкът на отсядането в Стария град е, че тъй като не е жилищен район, не можете да усетите атмосферата на модерния Истанбул, с отличните му ресторанти, оживени барове и космополитен дух. Някои от най-изисканите и луксозни хотели са или на брега на Босфора, предлагащи очарователни гледки над проливите, или в модерните бизнес райони. Освен това, в района Пера (Pera), има и някои исторически постройки, процъфтявали в началото на миналия век. В сърцето на модерният Истанбул е площад Таксим (Taksim) и улиците около него. Предимството да останете там е, че можете да отидете пеша до многото ресторанти и спокойни барове, намиращи се наблизо.

Където и да предпочетете да останете, няма да е трудно да се насладите на града, и дори три дни ще ви стигнат да разгледате най-интересните забележителности. Истанбул обаче е толкова голям град, че дори да го посещавате отново и отново, всеки път ще откривате по нещо непознато. Лесно е да се придвижвате из него. Има две удобни трамвайни линии - една в стария град и една по главната търговска улица в Пера - улица „Истиклял“ (Istiklal Caddesi).

Истанбул е вдъхновявал много хора на изкуството с историята си и природните си прелести. Безброй са написаните поеми и песните, композирани за него. Истанбул, който притежава приказна обаятелност, благодарение на историческото и културното си богатство, очаква онези, които искат да видят със собствените си очи голямата любов между континентите.

За повече информация, кликнете тук: