Памуккале

Спиращите дъха бели тераси на Памуккале (Pamukkale) и съседният Хиераполис (Hierapolis) са във вътрешността на страната, близо до град Денизли (Denizli). До тях може да се стигне от повечето крайбрежни курорти, като се организира пътуване за един или два дни, но са най-близо до Кушадасъ - около 4 часа път с автомобил.

Името на Памуккале в превод от турски означава „замъка на памука“. Той е едно от най-впечатляващите чудеса на природата в Турция. Представлява поредица от тераси върху масив от бял шуплест варовик, които се спускат стъпаловидно надолу по него в продължение на почти 200 метра. Твърдите бели минерални отлагания, които отдалеч приличат на сняг, се образуват заради високото минерално съдържание на изворната вода, стичаща се по склона и събираща се в топли басейни по терасите. Това е толкова привлекателно място за туристи, че се е наложило въвеждането на строги правила за да се съхрани красотата му, например посетителите вече не могат да ходят по терасите. Тези, които имат желание да се насладят на топлите извори, могат да се потопят в близкия басейн, в който има отломки от мраморни колони.

Именно благодарение на топлите води е бил основан балнеоложкият град Хиераполис в края на 2-ри век пр. Хр. от династията на Аталидите - царете на Пергамон. Сред останките може да се видят руини от бани, храмове, добре запазен театър и най-големият некропол в Анадола, с над 1200 гробници. Във всеки голям курорт може лесно да се резервира екскурзия за посещение на Памуккале, понякога в съчетание с посещение на Ефес.

Древният град Хиераполис, мястото където сега е Памуккале, е бил известен като Свещения град в археологическата литература поради изобилието на храмове и религиозни строежи в околността.

Историческите артефакти, открити при разкопките, са изложени в археологическия музей на Хиераполис. Античният град Триполис (Tripolis) в окръг Булдан (Buldan) и античното селище Колосеа (Colossea) в окръг Хозанз (Hozanz) са най-значимите от всички антични селища в региона.

Тази свещена земя, обвита в бяло, очаква онези, които искат да се излекуват чрез природната терапия на водите й.

За повече информация, кликнете тук: