Фетие

Фетие (Fethiye) е останал в историята като „Недокоснатата девица на земята“ и днес като че ли цялото великолепие на средиземноморието е събрано в залива на град Фетие: островите, заливчетата, дългите пясъчни плажове и цялото богатство на историята и природната й красота са на ваше разположение. С отличното си море, силно развита съвременна туристическа инфраструктура и невероятни развлечения, градът е рай, който ще отговори на всяко ваше изискване за една удивителна почивка. Най-впечатляващите старинни руини, най-добрите места за парапланеризъм и водни спортове, най-величествените заливи и плажове са събрани във Фетие, заедно с изкусително кулинарно изкуство.

Фетие е традиционен търговски град, основан около красиво естествено пристанище. Много е популярен сред любителите на гмуркането (scuba diving). Лодки потеглят от тук за дневни пътувания около поразително пленителната брегова линия. Най-предпочитаното пътуване е обиколката на дванадесетте острова, един изключително отпускащ начин за прекарване на деня - обикаляйки красивите заливчета и острови из Фетийския залив, със спирки за обяд и плуване. Животът тук тече целогодишно, и отскоро много британци решават да изберат това спокойно кътче за свой дом. В града има много хотели, предпочитани от по-възрастни двойки, които харесват традиционния начин на живот и равнинния релеф, който улеснява придвижването им. Из тесните улички на търговската част на района, около пазара Паспатур (Paspatour), има изобилие от магазинчета, в които цените са по-ниски от тези в курортите. Този район също е оживен вечер, с много турски барове и музика на живо. Самият град Фетие не разполага с плажна ивица, но има хотели с достъп до морето и възможност за плуване. На мястото на Телмесос, където са останките на този древен град, са ликийските каменни гробници, издигащи се над модерния град, два ликийски саркофага и малък римски театър.

Синята лагуна (Ölüdeniz) е архетипен плаж като от пощенска картичка, зад който има драматични хълмове, покрити с борова гора. Името на тази зашеметяваща лагуна се превежда буквално като „мъртво море“. Тя е защитена местност, запазила своите природни красоти. За да се използва плажът на лагуната, се плаща малка входна такса, и са позволени само безмоторни водни спортове. Главният плаж на курорта е дълга ивица от едър пясък и морски камъчета, и се нарича Belceğiz.

Фетие създава усещане за музей на открито, заради гробниците, изсечени високо в стръмните скали, и високите саркофази с издълбани сложни релефни украси, изправени над земята. Гробът на Аминта (Amyntas), приет за символ на града, се вижда веднага върху скалната повърхност зад центъра на града.

За повече информация, кликнете тук: