Опитайте отличителните морски дарове на Истанбул

Tурция е център на гастрономята , който заслужава вашето внимание не само заради световноизвестните си кебапи, но и заради уникалните си ястия с морски дарове. Като страна, граничеща с външно с три морета, Турция предлага традиция от морски дарове, датираща от хиляди години. Предлагат се изключителни ястия, отразяващи местната риба и морски дарове, както и техники за готвене и интерпретации. Вековната култура на морски дарове в тази географска ширина е добре известна. Така например кулинарни записи от османската епоха разкриват, че риби като шаран, скумрия, риба меч, калкан, синя риба и змиорка, както и лакерда (солен паламуд) и хайвер са били сред деликатесите, консумиращи се в двореца. Осолената риба и рибените супи също са били сред основни храна на дворцовата кухня. Нека се запознаем с почетната рибна култура на Истанбул, най-новото въведение в килунарния справочник „Мишлен“... Рибен сандвич от Истанбул В Истанбул – град с множество брегове – риболовът е начин на живот. През есента Босфорът е особено изобилен, а зимният сезон в Истанбул носи богато разнообразие от риба. Сезонният улов варира от аншоа до барбун, от синя риба до паламуд, от сардини до скумрия и сафрид, които красят трапезите на жителите на Истанбул през цялата година. Рибните пазари, рибарите и плаващите по Босфора рибарски лодки са емблематични елементи на Истанбул от векове. Всъщност рибата е толкова вплетена с улиците на Истанбул, че една непринудена разходка из Истанбул ще пресече десетки различни пейзажи, в които рибата играе водеща роля. Рибата е в светлината на прожекторите по маршрутите Каракьой и Еминьоню, които се намират от двете страни на Златния рог. Около търговците по крайбрежието са струпани закусвални, в които се ядат прясно пържена риба и хляб. Рибарите, хвърлящи въдиците си в Босфора от тротоарите на моста Галата, са на върха на забележителностите, идентифицирани с рибарската култура на Истанбул. Истанбул и рибните ресторанти Въпреки че, когато говорим за турска храна първото което ни идва на ум е месо и кебап, прясната риба всъщност заема един от най-богатите раздели в турската кухня. Има множество традиционни рибни ресторанти, където можете да се насладите на пресни салати и сезонна риба, особено в крайбрежните квартали на Истанбул. Механите (meyhane) са отличителен клас рибни ресторанти и са популярни места за хранене и развлечения за семейства и приятелски групи. В рибните ресторанти обслужването започва с поднасянето на мезета, които се сервират в малки чинии и се споделят от гостите. Тези ресторанти, които предлагат от тридесет до сто различни вида мезета, предлагат специални вкусове на морските дарове, които няма да срещнете другаде. Скариди на гюведже - ястие от скариди с масло, чесън и домати; рибен кокореч - приготвен чрез смесване на ситно нарязана риба с подправки: домати, лук и чушки; пикантни скариди - приготвени в масло в тиган; калмари - пържени в сгорещено олио и лакерда- соленият вкус на истанбулския паламуд, са сред топлите предястия, предлагани от рибните ресторанти. Дори няма да е необходимо да поръчвате основно ястие. Пълнените миди е популярна улична храна в крайморските градове, придружена е с много лимон и се яде с ръка. И така, кои специални ястия ще срещнете в истанбулските рибни ресторанти, особено сега когато града е домакин на „Звездата Мишлен“? Тъй като отговорът на този въпрос варира в зависимост от сезона, запитването коя риба е в сезона ще улесни избора. Преди да направите поръчката си, можете да опитате някои от най-известните мезета в града: лаврак, ципура, групер на скара, осолен лаврак, пълнени миди, пържени миди, октопод на скара, калмари на скара, пържени калмари, пълнени калмари, рибена чорба от скорпион, пушена риба, рибена пастърма (пушена риба) и кипер(херинга)! А за хамсията (Аншоа), спечелила заслужена слава на турската рибна трапеза, е необходим отделен параграф. Хамсията, предпочитаната риба в Черно море, е била короната на трапезите в местности от черноморските провинции до Истанбул от векове. Аншоата се сервира в оризови ястия, на пара, на тиган, с хляб и дори като десерт. Както и да е приготвена, хамсията предлага специален и неописуем вкус, като подарък от тази географска ширина за човечеството.